TOP 10: Mitä ottaa huomioon sormusvalintaa tehdessä?
1. Kihla- ja vihkisormuksissa sormuksissa ei ole mitään ehdotonta sääntöä, että sormusten on oltava samantyyliset, mutta on tietysti mukavaa, että ne muodostaisivat jollakin tavalla parin yhtenäisillä muodoilla, piirteillä tai materiaalivalinnoilla.
2. Kun ostat arvokkaan sormuksen perehdy hiukan materiaaleihin ja siihen, mistä sormuksen hinta koostuu. Esimerkiksi miten eri timanttilaadut ja kullan pitoisuus vaikuttavat lopulliseen hintaan.
3. Tarkista huolellisesti, että sormus on oikeankokoinen. Käytä sormuksen koon selvittämiseksi mittarenkaita tai olemassa olevaa sormusta. Sormus ei saa puristaa sormessa, niin että kokoajan tuntuu siltä, että haluaisit ottaa sen pois sormestasi. Liian suuri koko taas aiheuttaa sen, että sormus pyörii tai tuntuu valuvan sormesta pois. Sormen koko saattaa vaihdella jopa saman päivän aikana. Useimmiten illalla sormet ovat yleensä turvoksissa, samoin kuumalla ilmalla.
4. Valitse sormus, joka on sinun itsesi näköinen ja tyylinen eli kuvastaa omaa persoonaasi.
5. Valitkaa puolisosi kanssa sormukset, joissa on joku yhteinen juttu mikä yhdistää. Esim. materiaali, kuvio, muoto.
6. Mieti minkälaisessa arkisessa käytössä sormus on ja ota huomioon käytännöllisyys ja kestävyys jokapäiväisesssä käytössäsi.
7. Valitse sormus, joka ei ole vain hetken trendi, vaan kestää aikaa ja rakastut siihen aina uudelleen ja uudelleen.
8. Käytä riittävästi aikaa sormuksen valintaan. Aloita sormuksen etsiminen riittävän kauan ennen häitä, jotta vältyt hätiköinniltä ja jotta sormus ehditään valmistaa, kaivertaa ja kokokin todeta hyväksi.
9. Sormuksen odotetaan kestävän aikaa. Panosta siksi laatuun sekä materiaaleissa että sormuksen viimeistelyssä.
10. Suosi kotimaista käsityötä
Valitse tyylisi
Valitse sormus, joka on sinun itsesi näköinen ja tyylinen eli kuvastaa omaa persoonaasi. Valitse sormus, joka ei ole vain hetken trendi, vaan kestää aikaa niin, että rakastut siihen aina uudelleen ja uudelleen.
Mittaa koko huolellisesti
Tarkista huolellisesti, että sormus on oikeankokoinen. Käytä sormuksen koon selvittämiseksi mittarenkaita tai olemassa olevaa sormusta. Sormus ei saa puristaa sormessa, eikä tuntua siltä, että se tippuu tai valuu sormesta.
Panosta laatuun
Sormus on hankinta, jonka odotetaan kestävän aikaa. Panosta siksi laatuun sekä materiaaleissa että viimeistelyssä.
Miten valitsen oikean metallin sormukseeni?
14 karaatin kulta eli 585 promillen pitoisuus lienee Suomessa yleisimmin käytetty kultaseos ja se soveltuukin lähes kaikkiin koruihin. 14 karaatin kullassa on vähemmän kultaa (58,5 %) kuin esimerkiksi 18 karaatin pitoisuudessa, joten se on painoltaan hieman kevyempää ja tästä syystä myös edullisempaa. 14 karaatin seos on myös hieman kovempaa kuin 18 karaatin eli se kestää jonkin verran paremmin kovempaakin käyttöä. 14 karaatin kultaa voi suositella käytettäväksi niin kihlasormuksissa kuin timanttisormuksissakin.
18 karaatin kulta eli 750 promillen pitoisuus sisältää Suomessa yleisesti käytettävistä seoksista eniten puhdasta kultaa (75 %) eli se on jalompaa ja puhtaampaa kuin matalapitoisemmat seokset. Koska 18 karaatin seoksessa on enemmän ominaispainoltaan raskasta kultaa, se on painavampaa ja arvokkaampaa kuin matalapitoisemmat seokset. 18 karaatin kultaa suositaan yleisesti esimerkiksi vaativaa istutustyötä vaativissa arvokkaissa timanttisormuksissa, joissa sen pehmeä ja jalo luonne pääsee oikeuksiinsa ja helpottaa työstämistä.
9 karaatin eli 375 promillen kulta sisältää 37,5 % hienokultaa ja sen muita seosaineita ovat hopea, kupari ja sinkki. 9 karaatin kulta on Suomessa melko uusi tuttavuus, ulkomailla sitä on edullisemman hintansa takia käytetty jo kauan yleisesti. Kevyt ja kestävä 9 karaatin seos sopii erityisesti kihlasormuksiin, leveisiin ja painaviin kultasormuksiin ja edullisempiin timanttisormuksiin. 9 karaatin kultaa kannattaa pitää varteenotettavana vaihtoehtona, jos haluat näyttävämmän sormuksen pienemmällä budjetilla.
Platina on harmaanvalkoinen, erittäin tiheä ja sitkeä metalli. Platina kuten kultakin on metalleista jaloimpia. Se muistuttaa väriltään rodinoitua valkokultaa, mutta on käytössä valkokultaa kestävämpää. Koruissa sitä käytetään melkein puhtaana, koruseos on pitoisuudeltaan 950 promillea eli seoksesta 95 % on puhdasta platinaa. Käyttämässämme seoksessa loput 5 % seoksesta on hienokultaa. Platinan valaminen ja työstäminen on sen kovuuden ja korkean sulamispisteen takia haastavampaa kuin kullan työstäminen. Tästä ja platinan seostettua kultaa korkeammasta ominaispainosta johtuen platinatuotteet ovat vastaavia kultaisia tuotteita kalliimpia. Platinasta valmistetaan enimmäkseen kalliimpia koruja kuten ylelliset kihla- ja timanttisormukset.
Miten valitsen oikean timanttilaadun sormukseeni?
G(TW)/I1: Timantin väri on tässä laadussa G tai Top Wesselton eli harvinaisen väritön. Puhtausluokka on I1 (tai P1) eli timantin sulkeumat ovat selvästi havaittavissa 10-kertaisella suurennoksella ja joissain tapauksissa myös paljain silmin. Sulkeumat eivät kuitenkaan vaikuta kiven loistoon heikentävästi. Timantin erittäin hyvä väri ja korkealaatuinen hionta kompensoivat hieman heikompaa I1-puhtausluokkaa. Tämä timanttilaatu on näyttävä vaihtoehto edullisempaan budjettiin.
H(W)/SI2: Timantin väri on tässä laadussa H tai Wesselton eli väritön. Puhtausluokka on SI2 eli timantissa on pieniä sulkeumia, jotka ovat helposti havaittavissa 10-kertaisella suurennoksella ja ammattilainen voi havaita niitä myös ilman apuvälineitä. Sulkeumat eivät kuitenkaan vaikuta kiven loistoon heikentävästi. Tällä timanttilaadulla saat säihkyvän timantin edullisempaan hintaan.
H(W)/SI1: Timantin väri on tässä laadussa H tai Wesselton eli väritön. Puhtausluokka on SI1 eli timantissa on pieniä sulkeumia, jotka ovat helposti havaittavissa 10-kertaisella suurennoksella, mutta ei paljain silmin. Sulkeumat eivät vaikuta kiven loistoon. Tämä timanttilaatu on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen ja sen takia käytämme sitä oletuslaatuna Festive-mallistossa.
H(W)/VS1: Timantin väri on tässä laadussa H tai Wesselton eli väritön. Puhtausluokka on VS1 eli timantissa on hyvin pieniä sulkeumia, jotka ovat värittömiä ja ne ovat vaikeasti havaittavissa 10-kertaisella suurennoksella katsottaessa. Erittäin hyvälaatuinen ja puhdas timantti!
G(TW)/VS1: Timantin väri on tässä laadussa G tai Top Wesselton eli harvinaisen väritön. Puhtausluokka on VS1 eli timantissa on hyvin pieniä sulkeumia, jotka ovat värittömiä ja ne ovat vaikeasti havaittavissa 10-kertaisella suurennoksella katsottaessa. Erinomaisen värin ja puhtauden ansiosta huippulaatuinen timantti!
Laboratoritimantti: Laboratoriotimantit ( LAB MADE) ovat ihmisen valmistamia timantteja ja ne syntyvät laboratoriossa, jossa jäljitellään samoja olosuhteita kuin luonnossa.
Laboratoriotimantti on kemialliselta rakenteeltaan ja ominaisuuksiltaan samanlainen kuin luonnontimantti. Timantin ylivertainen kovuus ja kestävyys on samaa luokkaa molemmilla ja vain erityisellä ultraviolettivalotesterillä ne voidaan erottaa toisistaan. Edes kokenut asiantuntija ei pysty erottamaan laboratoriotimanttia ja luonnontimanttia toisistaan ilman erikoisvälineitä. Lue lisää laboratoriotimanteista.